August 16, 2020

Aktivitetsguiden

En viktig ressurs, i en annerledes sommer.

Mia Malmer, Osloidrettens ungdomsnettverk

Aktivitetsguidene gjør til vanlig en viktig jobb og har også fått en viktig rolle i sommer. En aktivitetsguide er et gratis tilbud som hjelper barn og unge med å finne gode aktivitetstilbud for å hjelpe barn med å komme i gang med idrett. Ønsker du å lese mer om hva aktivitetsguidene gjør til vanlig, kan du lese om det HER

Fra video om Aktivitetsguiden

Denne sommeren har kretsen plassert ut 20 aktivitetsguider i 13 idrettslag og dekket lønnen til guidene i de åtte ukene med aktivitet. De 20 guidene har vært viktige ressurser for smittevern så barna og deres familier kan føle seg ekstra trygge. I forkant fikk alle guidene en innføring i gode smittevernrutiner og informasjon om hvordan de kunne bidra i idrettslagene. Ved spørsmål gjennom sommeren har de hatt mulighet til å kontakte en koordinator for å få spørsmålene sine besvart. At klubbene har fått egne ressurspersoner til smittevern har lettet på mye jobb, så klubbene har kunnet fokusere i større grad på barna og aktiviteten som skal gjennomføres. I tillegg til å bidra med gode smittevernrutiner har aktivitetsguidene vært ressurspersoner for andre behov i lagene.

"Vi er glade for at vi har kunnet hjelpe idrettslagene i sommer ved å tilby de en ekstra ressurs, og samtidig kunne tilby guidene våre jobb i sommer! Når Norge gikk i lock down i mars, så stoppet også aktivitetsguidene sitt arbeid opp. Så jeg er veldig glad for at vi kan tilby de jobb, også håper jeg vi nå kan komme i gang med det arbeidet de faktisk skal gjøre: hjelpe enda flere barn og unge inn i idretten! Vi har fått flere gode tilbakemeldinger fra idrettslagene, og det er positivt at guidene også har blitt bedre kjent med idrettslagene - mange i sin bydel hvor de også jobber som guide." - Ingvild Vårdal Bredesen, prosjektleder i Oslo for aktivitetsguide.

Dette har vært en sommer utenom det vanlige for de aller fleste, med ulike konsekvenser. Oslo idrettskrets har i en slik sommer kunnet bidra til å skape idrettstilbud for alle. Rundt om i hele byen vår har klubber og idrettslag sett en mulighet og grepet den. Det har de siste ukene vært aktivitet over hele byen vår, i vann og på land, skog og mark, gymsaler, parker og ishaller. Tilbud som denne sommeren har vært gratis, så alle kan være med på felles idrettsglede over hele Oslo. Det er utrolig fint at aktivitetsguidene har kunnet være ressurspersoner i det som er blitt kalt for tidenes idrettssommer.

Blid gjeng på Medley Camp, en av sommerens aktivitetstilbud

Gjennom sommeren har flere fra kretsen sitt ungdomsnettverk reist rundt til aktiviteten som har blitt arrangert, i forbindelse med dette har vi også møtt og snakket med mange aktivitetsguider. En av de aller første aktivitetsguidene vi møtte denne sommeren var Abdi som har vært hos Vestli IL sine allidrettsuker. Abdi var den første som møtte oss når vi ankom hallen og sto klar med Antibac og oppmøtelister. For Abdi har det vært viktig å gjøre det lille ekstra. Derfor har han snakket mye om alt som skal skje hos Vestli IL i sommer, til så mange som mulig,, så flest mulig skal få høre om idrettstilbudet og kunne være med. 

Abdi hos Vestli IL
"Det har vært et bra tilbud for ungdommene, de har det gøy. Foreldrene får også være mer sosiale."

Hos Ammerud Basket har Piravin vært en nyttig ressurs. I likhet med Abdi hjelper han til med å registrere oppmøte og minne om Antibac når man ankommer hallen. Han sier selv at han føler jobben gjør en forskjell og gir lederne mulighet til å fokusere på annet som må gjøres. Helle, som er en av lederne, sier at Piravin har vært en viktig ressurs, han har jobbet i kiosken, registrert oppmøte og sørget for gode smittevernrutiner.

“Jeg føler jeg er en viktig brikke i aktiviteten her”.

Hos sommerpatruljen til Sterling SK møtte vi to blide aktivitetsguider, Loubna og Yasmine. De har tatt jobben i sommer veldig seriøst, i likhet med Abdi og Piravin.

“Vi er koronapoliti” 
Bilder fra sommerpatruljen hos Sterling SK

 De kunne fortelle det at barna var begynt å bli vant til smittevernrutinene, der de sto klare med hver sin Antibac sprayflaske. For dem har jobben vært spennende og skapt nye og nære relasjoner med barn fra nærområdet. Barna har vært veldig nysgjerrige og hatt mange spørsmål om korona og smittevern som Yasmine og Loubna har svart på. 

Vi er mer synlige nå, så folk spør oss mye om hva vi driver med og sånt. Det blir noe vi kan ta med videre." 

Yasmine har helt rett i at de var synlige, der de sto med sine hvite t-skjorter med aktivitetsguide i store bokstaver på brystet. Foreldre og barn som kanskje ikke visste hva en aktivitetsguide var, vet det etter å ha vært med på sommerpatruljen hos Sterling SK. Dette gjelder alle aktivitetsguidene rundt i Oslo som denne sommeren fått møte mange nye barn og foreldre, og har skapt nye relasjoner de kan ta med seg videre. Jobben de har gjort har betydd mye denne sommeren, men har også skapt nye muligheten for tiden som kommer.

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel