August 5, 2020

Aktivitetsuke hos Ullern Bandy

- Det handler om å lære livet, ikke bare lære idretten. I den nye hallen på Ullern er det aktivitetsuke full av tankevekkere og varierte aktiviteter, hele uka.

Sigrid Nestgaard Rød, Oslo idrettskrets, rådgiver ungdomsidrett

Ullern Bandy har i år lagt opp til enda mer variert aktivitet enn tidligere. Målet er de gode idrettsopplevelsene, å skape gode medspillere og at alle skal lære. Både barna som deltar, ungdomstrenerne og idrettsforeldrene.

Carcoaching

Et av virkemidlene er «carcoaching». Hver dag får de foresatte 3 spørsmål fra idrettslaget, som de kan stille i bilturen på vei hjem eller ved middagsbordet etter camp. Spørsmålene er knyttet til aktiviteten og fokusområdene gjennom dagen, for eksempel:

  • Hva er det fineste du har gjort for en medspiller i dag?
  • Hvem har vært viktig for deg i dag på campen?
  • På hvilken måte har du vært utenfor din komfortsone i dag?
  • Hva er du mest takknemlig for?

Barnets svar på de tre daglige spørsmålene fylles inn i et enkelt spørreskjema. En av trenerne på campen, Nils Andreas Svenkerud, forteller at campledelsen får en oppsummering av resultatene på morgenmøtet hver dag.

- Hvis vi som trenere spør barna hvordan de har hatt det kan det jo hende de faker et smil, så det er ekstra viktig hva de kommer hjem med.
Nils Andreas Svenkerud, Ullern Bandy

Nils er vanligvis trener for 2010-kullet i bandy, et kull han har fulgt fra de ikke kunne stå på skøytene sine ute på isen. Han tar med erfaringer derfra inn i rollen som hovedtrener på campen. Samtidig mener han det er mye igjen å lære. De er ti unge ledere, som alle spiller bandy til vanlig. I sommer får de bryne seg på å også skulle lære bort basket, fotball, styrketrening, med mer. - Vi lærer utrolig mye av hverandre, understreker han.

Kampledelse

En av de andre trenerne, Joachim Rønneberg, lærer barna om dømming av bandykamper. Det er mange hender i været når han spør om noen har lyst til å bli dommere. Joachim forteller at det er vanskelig å dømme i bandy, alt går veldig raskt. Samtidig anbefaler han alle å prøve, og forteller at det gir et nytt perspektiv på spillet.

Det er mye ledelse i rollen som dommer.

- Den viktigste oppgaven er å hindre uro, å skape god flyt og fair play. Uten dommere, ville det heller ikke vært kamper. Det er derfor viktig å alltid takke dommeren etter en kamp, uansett om man er fornøyd eller ikke, ler Joachim.
Joachim Rønneberg, Ullern Bandy

Trenerrollen

Marcus Nilsson i Norges Bandyforbund skryter av opplegget til Ullern Bandy:

– Det handler om å lære livet, ikke bare lære idretten. I tillegg til varierte idretter, inneholder ukeprogrammet også litt teori, som gir noen samtaletemaer å ta med seg hjem.

Trener- og lederutdanningen i bandyforbundet legger stadig mer vekt på de psykologiske og sosiale aspektene av ledelse. – Særlig om du kommer inn som fersk foreldretrener, da er det det å mestre rollen som gjelder, understreker Marcus. Han er tilstede i Ullern flerbrukshall for å forberede forbundets kompetansehelg 21.-23. august. Det er fremdeles noen ledige plasser. I tillegg til å delta på samlingen fysisk, vil det også bli mulig å følge kursprogrammet på Teams. Les mer: https://bandyforbundet.no/?p=46607

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel