July 22, 2022

"Alle kan sprette ball"

Vi har nå kommet til den femte uken med forskjellig aktivitet rundt omkring i Oslo. Det arrangeres alt fra basketballcamper på dagtid, til aktiviteter i regi av sommerpatruljen på kveldstid. Det er med andre ord moro fra morgen til kveld! Her er noen av de beste øyeblikkene fra uke 29.

Ukens Øyeblikk (uke 29)

Osloidrettens Ungdomsnettverk
SK Sterling

Rett utenfor klubbhuset sitt på Rudolf Nilsens plass arrangerer Sterling sommerpatruljen sin i hele 6 uker. Fjoråret ble en stor suksess med masse aktivitet og idrettsglede og i år virker det like populært når Rudolf Nilsens plass har blitt pusset opp og oppgradert. Fotballbanen utenfor klubbhuset har også fått et helt nytt kunstgress som gjør at flere barn kommer og tester det ut i år!

Det er stort engasjement blant ungdommene som jobber som instruktører og det ser ut til at de elsker sommerjobben sin. De fleste er oppvokst i nærmiljøet og vet hvor viktig den jobben de gjør er.  

“Det beste med denne klubben er samholdet. Samarbeidet mellom klubb og nærmiljøet gir oss enda mer motivasjon til å bidra!" - Dahir (20)

I år er Vålerenga Trolls på besøk hver mandag og onsdag. Barna får prøvd seg på amerikansk fotball og sommerteamet ser det store engasjementet blant instruktørene også. Det øves på å kaste ball og ta imot, og alle sammen deltar. Etter hvert introduseres deltagerne for å løpe i ruter. Hamza (19) utfordrer en av de unge lederne fra Vålerenga Trolls til 1 mot 1, og utfordringen blir godtatt med det samme. I det han prøver å ta imot ballen glipper den ut av henda hans og han ber om enda et forsøk. Under andre forsøk klarer han heller ikke å ta imot ballen og går dessverre tapende ut av duellen. Det blir fort populært og ender med at både instruktørene og barna prøver seg på 1 mot 1 mot hverandre.

Dahir og Hamza viser stolt frem klubbklærne
Hamza (19) går svettende ut av kunstgressbanen. Sommerteamet lurer så på hvorfor han tilbringer sommeren hos Sterling. Hamza svarer kjapt: “jeg er her for å gi barna en god opplevelse. Da jeg var yngre, hadde jeg ikke det samme tilbudet. Det som er spesielt her er at det er en møteplass, stemningen, samholdet det er fantastisk og du finner det ikke andre steder. Sterling er ikke bare et idrettslag. “Sterling er mer enn idrett” - noe dere sikkert merket i dag.

Ammerud Basket

Vi ankom Ammerud og Apalløkka idrettshall midt i lunsjpausen på basketskolen deres. Likevel benyttet flere av deltakerne seg av pausen til å spille enda mer basketball! Dermed ble matpausen kortet ned, for her var alle interessert i å spille mest mulig basketball i løpet av dagen.

Ammerud sin basketskole går over fem uker i sommer, hvorav én uke i august er en ren jentecamp. Campen er for barn i alle aldre, men det avhenger av hvilken uke man er med på. Flere av instruktørene har lang fartstid fra basket, og erfaring som både trenere og spillere.

Hele gjengen samlet hos Ammerud!

På besøket var vi fra Sommerteamet også ivrige etter å få prøve oss litt. Jamil ble utfordret av en av barna, nemlig 12 år gamle David. De bestemte seg for å spille én mot én, og det var førstemann til syv poeng. Spenningen var høy da de begynte å spille, og folk samlet seg sakte men sikkert rundt de to deltakerne.  

Det var kanskje litt nerver ute og gikk, for det blir en del bom i starten av kampen. Men etterhvert som Jamil og David fikk spilt litt, løsner det. Guttene spiller jevnt de første minuttene, og David leder 3-2.  

– Oh my days, kom det fra David når Jamil skjøt og scoret på et langskudd.  

Stillingen stod 3-3, og selvtilliten var på plass hos Jamil.

– Vis meg hva du har da, sier han.  

David virket å skjerpe seg litt, og viste at han ikke ønsket å la Jamil vinne, og det ble både 4-3 og 5-3. Jamil skulle kanskje ikke vært så høy i hatten, for det begynte å se vanskelig ut. David vant til slutt 7-3, og de takket hverandre for kampen. Samtidig takket vi for oss og for et fint besøk.

Oslo Biljardklubb

Oslo Biljardklubb har flyttet inn til de nye lokalene sine like ved Ringen Kino. Det er Norges største biljardklubb og klubben har flere av de beste spillerne i både pool og carambole. Det har også blitt arrangert regionsturneringer og amatørturneringer av klubben. Her er det åpent for alle mellom 10 – 15 og folk kan komme for å spille og få veiledning av dyktige biljardspillere.

I det vi i sommerteamet ankommer inngangen til OBK blir vi tatt godt imot av Mikael. Forrige uke spilte han NM i de samme lokalene og tok seieren i både 8-ball og 9-ball i åpen klasse. Han lærer sommerteamet regler og går gjennom grunnleggende teknikk før vi går ut i kamp mot hverandre. Det starter ikke så bra for noen av oss, ettersom det er nytt for de fleste.  

Mikael “Det beste med biljard er finessen og stilen i spillet”  

“litt som fotball?” sier en fra sommerteamet

“Mye bedre enn fotball!” legger han til.

Etter at vi har spilt to kamper mot hverandre og vunnet en hver har alle en grunn til å smile. Instruktøren begynner å lære oss hvordan man utfører et hoppstøt. Han tar en kortere cue enn vanlig og utfører slaget ved å bare ha fingrene på bordet. Han klarer det mesterlig vis og sommerteamet står og er i sjokk. Senere blir vi introdusert for backspin, topspin og sidespin.

Centrum Tigers

På Vulkan like ved Mathallen er det basketcamp åpent for alle som ønsker. Centrum Tigers arrangerer en basketcamp der deltagerne kan komme og spille basket og dette har de gjort 3 år på rad. Campen ledes av profesjonelle og erfarne trenere.

Under campen fokuseres det på kampsituasjoner du møter på i forsvar og angrep. Det øves også på spesifikke "moves og drills" for å bli enda mer effektiv i angrepssituasjoner. I hallen har de også et styrkerom som de bruker ofte. Styrkerommet brukes til å hoppe tau og trene på baseøvelser som benkpress og markløft. I basket er det veldig viktig med smidighet og hurtighet og det er det vi prøver å utvikle og bli enda bedre på.

“Alle kan sprette ball” sier en av deltagerne når sommertemaet til OIK spør om vi kan ta bilde av en av deltagerne. Det var ingen som meldte seg frivillig og alle var litt sjenerte så vi måtte stille spørsmålet “hvem er best” da pekte de alle på Gill (17). “Alle kan sprette ball bro” svarte Gill og reise seg for å bli tatt bildet av og vise frem tricks.

Gill (17) er en av deltagerne på basketcampen og han er glad for at hallen er åpen slik at alle som vil kan komme å spille basket, det er for det meste fotball som herjer her i byen. Basket er i vekst og det er bra for sporten og kulturen om mennesker prøver seg på idretten. Når nye barn og ungdom kommer for å prøve seg ender de fort opp i et lag.  

“Det beste med basket er kulturen, stilen og sporten i seg selv. Drømmen er å dra til USA og spille i NBA, men jeg satser ikke, prøver å kose meg og gjøre det jeg liker best.”

Monolitten Tennis

Like ved Frognerparken står det en haug med tennisbaner, og denne uken står Monolitten Tennis klare til å ta imot aspirerende unge tennisspillere. De arrangerer nemlig en tennis sommercamp der både de som aldri har spilt før, og de som har spilt mye kan melde seg på. I løpet av dagen vil man ha muligheten til å spille tennis sammen med erfarne instruktører, samt få en enkel styrketreningsøkt. Det er en kombinasjon som resulterer i en aktiv og lærerik sommerdag.

Vi kommer innom i lunsjpausen og den avholdes like ved på Frogner stadion. Mange gjemmer seg i skyggen for å spise matpakken sin, imens andre koser seg i solen denne varme julidagen. En ting er klart; det må være deilig å lade batteriene i slikt vær! Og lang tid skal det ikke ta heller. Allerede før pausen er over står flere av deltakerne med en racket hver, og slår pasninger til hverandre. Med et slikt energinivå er det godt pausen er over. Gruppen deles nå i to, der de eldste nå skal gjennomføre en styrketreningsøkt, imens de yngste skal ta turen ned til tennisbanene.

Fornøyd gjeng med tennisspillere! Hentet fra: @monolittentennis på Instagram

Vi tar følge med de yngste og lar oss imponere over kvaliteten på servene og slagene. Det går til tider fort og hardt. Samtidig hører vi instruktører som gir oppmuntrende ord. En instruktør har til og med valgt å spille med barna. Dette fordi Georg (9) heller vil ta på seg rollen som kommentator. Han kan fortelle at han har spilt tennis lenge og at det var faren hans som introduserte ham for idretten. Vi får dessverre ikke se Georg i aksjon, men kommentator-ferdighetene svikter ikke!

"Der har Oliver ballen. Nå skal han serve. Poeng! Poeng!"

- Georg (9)

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel