August 4, 2021

Samarbeid, engasjement og spilleglede

Med fokus på spilleglede og mestringsfølelse er bandyidrettene først og fremst gøyalt.

I åtte uker skal nesten 80 idrettslag bidra til en sommer fylt med idrettsglede for store og små. Osloidrettens ungdomsnettverk har benyttet muligheten til å ta en nærmere titt på tilbudene. Her deler vi glimt og øyeblikk fra tidenes aktivitetssommer.
Jamil Dost, Osloidrettens Ungdomsnettverk

Bandy, innebandy og landhockey skiller seg fra andre idretter ved at man bruker både kølle og ball. Det er også det de tre idrettene har til felles, ettersom de er under samme forbund. Bandy spilles på is, innebandy innendørs i idrettshaller og landhockey spilles ute på kunstgress.

Bandyforbundet er et stort forbund med lang tradisjon i Norge. I fjor feiret de sitt 100-årsjubileum, og det samme året ble det registrert i overkant av 28 000 aktive medlemmer i forbundet. Med et bredt spekter av mennesker er det viktig med felles verdier og en målrettet visjon. Erik Hansen, president i Bandyforbundet, forteller at forbundet skal være en organisasjon for flest mulig, lengst mulig.

"Lagspill gir muligheter for sosiale samvær, for felles glede og måloppnåelse. Bandyforbundet arbeider mye med at aktiviteten skal være lokal, enkelt og rimelig og bli med i"
- Erik Hansen (74), president i Bandyforbundet
Bandyforbundet byr på lavterskeltilbud

Man trenger stort sett ikke mer utstyr enn kølle og ball for å kunne drive med de tre idrettene. I flere tilfeller vil man også kunne både få og låne utstyr slik at man selv slipper å betale for det. Dette gjør idrettene til et ordentlig lavterskeltilbud.

I tillegg har idrettene lave medlems- og treningsavgifter som i bidrar til å åpne idretten for flest mulig. Khidash Kiyani (31) er utviklingskonsulent og seksjonssekretær for landhockey i Oslo og Akershus Bandyregion. Han gir uttrykk for at de som ekskluderes fra andre idretter ofte er de som driver med for eksempel landhockey.

"Vi opplever at de fleste som driver med landhockey ofte er de som ikke har funnet seg til rette i andre idretter av ulike grunner. Ofte er det på grunn av nivåforskjellene som oppstår i det man blir eldre. Det er noe man ikke ser i like stor grad når en driver med blant annet landhockey"
- Khidash Kiyani (31), utviklingskonsulent og seksjonssekretær for landhockey i Oslo og Akershus Bandyregion

En slik satsing og kombinasjon av tiltak sørger for at bandyforbundet tilbyr et lavterskeltilbud åpent for de aller fleste.

Først og fremst gøyalt

Med fokus på spilleglede skal bandyidrettene først og fremst være gøyalt. I en kamp vil man oppleve få stopp i spillet og dermed en god flyt i kampen der det er viktig å bruke hele banen. Jacob Brekke Braarud (17), som er trener ved en av sommerens innebandyskoler i regi av Monolitten IL, sier at fokuset ligger på at det skal være gøy, og at dette kommer ved å alltid være i aktivitet.

Jacob Brekke Braarud (17)
"Innebandy skal alltid være en gøy idrett å drive med. Derfor blir det viktig å variere slik at man alltid lærer noe nytt. Så får man også en viss mestringsfølelse når en klarer å utføre det teoretiske i praksis. Det er slik vi ser størst idrettsglede"
- Jacob Brekke Braarud (17), trener ved innebandyskole i regi av Monolitten IL

På den måten vil man i stor grad kunne føle på mestringsfølelsen, noe Erik Hansen nevner når han gir uttrykk for hva barn og unge vil oppnå ved å drive med for eksempel bandy.

«Mestring er et hovedmål»
- Erik Hansen, president i NBF
Samarbeid, engasjement og spilleglede - Flest mulig, lengst mulig

Norges Bandyforbund opererer under SES-modellen: samarbeid, engasjement og spilleglede. Dette gjenspeiles i praksisen av idretten, både på et administrativt og sportslig nivå.

Khidash Kiyani (31)

Administrativt sørger de tre idrettene for å samarbeide tett for å skape lokale, enkle og rimelige tilbud, noe som vil resultere i en enklere aktivitetshverdag for utøverne. Det å kunne drive med for eksempel bandy på vinteren og landhockey på sommeren gir mer variasjon, samt mosjon og spilleglede.

"Vi har et godt samarbeid på tvers av idrettene med et mål om at utøveren skal ha det så bra som mulig. Dette støttes av stor frivillighet og engasjement i dette lille og unike idrettsmiljøet. Det ser jeg på som en stor styrke"
- Khidash Kiyani (31), utviklingskonsulent og seksjonssekretær for landhockey i Oslo og Akershus Bandyregion

Ved å spille på sine styrker skaper Bandyforbundet og dets medlemmer et bredt aktivitetstilbud som virker positivt for utøverne. Dette samarbeidet sørger for at avgiftene er lave. Å kombinere flere idretter i løpet av et år gir også et bredere utvalg når man senere velger bort en idrett.

"Bandyforbundet skal være en organisasjon for flest mulig og lengst mulig - på tvers av ambisjonsnivå og bakgrunn for idrettene bandy, innebandy og landhockey. Virksomhetsidéen bygger på: samarbeid, engasjement og spilleglede"
- Erik Hansen (74), president i NBF

På den måten ser vi hvordan de tre verdiene er grunnlaget for en målrettet visjon. Norges Bandyforbundet har fokus på å åpne idretten for flest mulig, samtidig som å sørge for at de blir så lenge som mulig. Det er akkurat dette man oppnår når fokuset ligger på samarbeid, engasjement og spilleglede.

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel