July 14, 2022

Bordtennis: En idrett for alle

Bordtennis er blant verdens største idretter, og har til og med et godt feste i Norge. Her til lands lykkes vi å inkludere mange, og skaper med det virkelig en idrett for alle.

Jamil Dost, Osloidrettens Ungdomsnettverk

Bordtennis er et spill der reaksjoner, presisjon og utholdenhet settes på prøve. Alle blir ikke verdensmestre, men å sette i gang en kamp kan alle. Bordtennisbord finner du de fleste steder, og utstyret som er nødvendig får du til en billig penge. Det er med andre ord en nybegynnervennlig idrett.

Bordtennis organiseres under Norges Bordtennisforbund (NBTF), og de har i underkant av 5000 medlemmer. I sin helhet står NBTF for å arrangere alt fra NM i bordtennis, til å organisere turneringer for breddeidretten blant barn og unge. NBTF legger grunnlaget for idretten sin i følgende verdier:

  • Ambisiøs
  • Kreativ
  • Troverdig
  • Inkluderende
  • Verdibasert

Forkortelsen er AKTIV, og med dette i bunn ønsker bordtennis å fremstå som en solid idrett med drivende verdier som utgangspunkt. Gjennom dette fundamentet ønsker NBTF å gjøre idretten mer synlig, og ønsker alle nykommere velkomne. President i forbundet, Christian Ibenfeldt, melder om samme tankegang.

"Vi synes jo bordtennis er en fantastisk idrett som ALLE kan oppleve mestring i. Alle blir ikke verdensmestre, men alle kan finne sitt nivå og konkurrere på dette"

- Christian Ibenfeldt, president i Norges Bordtennisforbund
Christian Ibenfeldt, president i NBTF

Han forteller videre at undersøkelser viser at de aller fleste nordmenn har spilt bordtennis før. Det foregår som regel ikke organisert, og akkurat dette ønsker forbundet å gjøre noe med de neste årene. Det er uansett en idrett der terskelen for å engasjere seg er lav.

Waldner Cup

Waldner Cup er en turnering satt i gang av den svenske bordtennislegenden Jan Owe Waldner. Konseptet går ut på å samle et verdenslag bestående av noen av verdens beste bordtennisspillere, og sette dem opp mot Kinas beste spillere. Tanken er å invitere verdenseliten til Norge for den første kampen. Med NBTF som organisator vil dette være en perfekt anledning for eksisterende spillere, samtidig som det åpner døren for nye utøvere. Det er nemlig snakk om verdens beste spillere, noe som garantert kommer til å skape blest rundt idretten i Norge.

"Dette gleder vi oss enormt til, og håper alle som er litt nysgjerrig på sporten vil benytte anledningen til å komme og se"

- Christian Ibenfeldt, president i Norges Bordtennisforbund
Jan-Ove Waldner står bak Waldner Cup og de tar turen til Oslo!


Les mer om Waldner Cup HER.

Oslo Bordtennisklubb

Oslo Bordtennisklubb er en relativ ny klubb, men kan skryte på seg tittelen som en av Norges største bordtennisklubber. Det er også en av klubbene som i løpet av sommeren arrangerer en bordtennisleir – både for nybegynnere og allerede eksisterende medlemmer. Bordtennisleiren holder til i Bjølsenhallen, og med erfarne instruktører er nivået høyt.

En høyintensitetskamp!

Daniel Årskaug Bukkvoll er en av instruktørene og er tilstede hele uken. Han har selv spilt bordtennis i flere år, og trives med å trene den yngre generasjonen. Daniel forteller at bordtennis er en veldig lett tilgjengelig idrett, og at det av den grunn både er gøy og lett å spille. Man trenger ikke mer enn et bord, to racketer og et annet menneske for å spille. Med så få ingredienser, er oppskriften lett å følge. Han trekker også frem hvor fort man kan lære.

"Læringskurven er ganske bratt. Det tar ikke lang tid før man lærer seg å spille på et nivå som virker imponerende for andre. Det kan virke krevende, men tar som regel ikke mer enn noen måneder å lære"

- Daniel Årskaug Bukkvoll, instruktør og trener i Oslo Bordtennisklubb

Julie Ruud er også trener ved sommerens bordtennisleir. Hun gir uttrykk for at bordtennis som idrett har et veldig stort fokus på å skape en lagfølelse. Man spiller kanskje individuelt i en turnering, men man har som regel et stort støtteapparat bestående av spillere fra egen klubb og trenere. De er her for å gjøre hverandre bedre, og å skape et sosialt samhold.

"Det er en individuell sport, men vi bruker mye tid på å være en klubb og et lag"

- Julie Ruud, instruktør og trener i Oslo Bordtennisklubb

Fokuset hos Oslo Bordtennisklubb ligger altså på å skape et sosialt fellesskap, samtidig som man legger til rette for aktivitet på forskjellige nivåer. Det skal være enkelt å starte, og minst like enkelt å satse.  

Parabordtennis

Parabordtennis er et begrep brukt om bordtennis der spillerne er personer med en eller flere funksjonsnedsettelser. Det tilpasses forskjellige funksjonsnedsettelser. NBTF jobber målrettet med å fremme parabordtennis på lik linje med ordinær bordtennis.

Målet er å tilrettelegge for alle som ønsker det, og å skape et inkluderende idrettsmiljø uavhengig av ferdigheter, mål eller funksjonsevne.

President Christian Ibenfeldt støtter opp under arbeidet med parabordtennis.

"Jeg vil påstå at vi har et av Norges beste tilbud til parautøvere"

- Christian Ibenfeldt, president i Norges Bordtennisforbund
Aida Dahlen er ranket som nr. 1 i verden

Paratilbudet gjenspeiles dessuten også gjennom internasjonale prestasjoner. Profiler som Aida Dahlen og Tommy Urhaug er blant dem som har sanket inn medaljer i Paralympics, verdens- og europamesterskap. I tillegg til dette forteller Christian om en ny generasjon som står like bak. De begynner å hevde seg på et internasjonalt nivå de også.

"Gjennom de gode resultatene får vi tildelt bra med ressurser for å bli enda bedre og flere parautøvere - så dette er absolutt et satsingsområde for oss"

- Christian Ibenfeldt, president i Norges Bordtennisforbund
En idrett for alle

Ved å være en lett tilgjengelig idrett, har bordtennis klart å bli en idrett for alle. Du trenger ikke mye for å spille, og mestringsfølelsen sitter etter kort tid. Med grunnleggende verdier i bunn jobber man aktivt for å skape en idrett der terskelen for å bli med skal være lav. Samtidig ønsker man i større grad å organisere det gjennom idrettslag, og da er sommertilbudet en perfekt introduksjon for de aller fleste.


Har du lyst til å prøve ut bordtennis i sommer? Følg lenken og finn et tilbud som passer deg!

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel