July 28, 2022

Tennis: En voksende og inkluderende idrett

Tennis er en voksende idrett i Norge. Gjennom et godt verdigrunnlag vil denne idretten fortsette å vokse samtidig som man ønsker alle nykommere velkommen.

Skrevet av: Jamil Dost

Moderne tennis slik vi kjenner det i dag har sin opprinnelse fra Storbritannia på 1870-tallet. Det ble da spilt på gress og man refererte til det som lawn-tennis – direkte oversatt til plentennis. Det har siden utviklet seg, og tatt store steg. Særlig mot slutten av 1900-tallet skjøt populariteten fart. Den dag i dag har tennis status som en av verdens mest utbredte idretter og spilles verden over.


Norges Tennisforbund (NTF) har det største mandatet over norsk tennis. Ved samordnet rapportering for 2020 ble det meldt om nærmere 34 000 medlemmer over hele Norge. Dette antallet var fordelt på 144 tennisklubber og 7 padelklubber – der begge grener er tilsluttet NTF. Under NTF organiseres norsk tennis på åtte regionsnivåer. Alle åtte regioner har opplevd vekst, og til sammen har tennis-Norge hatt en stabil vekst de siste 20 årene. Tennis kan per dags dato rangeres som den tiende største idretten i Norge. Forbundet har satt seg som mål om å øke medlemstallet til 40 000 i 2025 og for å gjøre dette jobber de målrettet med en visjon. Den går ut på at tennis skal være en helårs folkeidrett i Norge – og det uavhengig av alder, kjønn, geografi, nivå og funksjonalitet – både for individer og lag.

Medlemsutviklingen over tid. Bildet er hentet fra NTFs strategi- og handlingsplan.


Tennis sommercamp med Monolitten IL

En lokal Osloklubb som har gleden av å tilby tennis er Monolitten IL. De har siden 2017 åpnet dørene for aspirerende nye tennisspillere. De holder til like ved Frognerparken og vet alt om gleden av å drive med tennis. I år gjentar de fjorårets suksess og arrangerer en sommercamp med tennis og enkle styrketreningsøkter i fokus!

Nick Adrian Ulloa har selv drevet med tennis de siste årene og har i år ansvaret for sommercampen sammen med Izabelle Rødsten. Han forteller at det beste med tennis er hvordan det fungerer som en folkehelse-sport som krever stadig teknisk og til dels taktisk vedlikehold året igjennom og oppfordrer dermed til et sunt liv. Tennis er nemlig ikke en idrett som begrenses av verken alder eller lokasjon. Du kan spille tennis både innen- og utendørs, og det kan du gjøre lenge etter at du har pensjonert deg. Nick er uansett ikke i tvil over hva som er absolutt best med tennis:

"Det absolutt beste er hvordan det jevner alle. Det har ingenting å si hvor du kommer fra eller hvor gammel du er – det eneste som betyr noe er hvor hardt du jobber"

- Nick Adrian Ulloa, avdelingsleder for tennis og friidrett i Monolitten IL 
Rockestjerne fra sommercampen!

Han gir videre eksempel på at barn i en alder av 12 år kan møte, noen som er godt inni 30-årene, så vel som i 70-årene. Det synes han er utrolig gøy, og unikt ved tennis som idrett.

En særegen idrett

Tennis er verdens mest populære individuelle og likestilte idrett, men man kan også spille to mot to (kalt doubles). Utover det, spiller man ikke på lag med mange flere. Tilnærmet lagidrett har man fra toppen landslag der man møter hverandre internasjonalt og mot det lokale der klubber spiller mot hverandre.

Tennis er en idrett der laget ditt er bestående av langt flere enn kun de du har ved siden av deg på banen. Laget ditt er også satt sammen av treningspartnere, trenere, lagledere og foresatte. Alle disse er med på å skape en lagfølelse der du aldri føler deg alene.

Et eksempel på dette er det norske landslaget. Der har hver enkelt spiller et støtteapparat rundt seg, som til sammen utgjør et lag. Uten disse viktige personene vil ikke maskineriet fungere best mulig. Det gjør med andre ord hver enkelt person utrolig viktig på veien mot sine oppsatte mål.

Samtidig skal ikke hovedfokuset på enkeltspilleren undervurderes. Dersom du misser på en ball, eller slurver på en serve kan man fort skylde på seg selv. Det er med andre ord en idrett der man i utrolig stor grad utvikler seg av å innse og lære av egne feil. Nick fra Monolitten mener at dette gjør tennis mest unik annen idrett.

"Hovedaspektet som skiller tennis fra andre idretter er fokus på den ene spilleren alene. Du har ingen andre å beskylde utenom deg selv"

- Nick Adrian Ulloa, avdelingsleder for tennis og friidrett i Monolitten IL 

Man må rett og slett selv ta ansvaret, og sørge for å gjøre forbedringer til neste gang. Så enkelt, og så vanskelig er det.

Oppmerksomhet i media og pressen
Casper Ruud

En som vet alt om å ta ansvaret på egen kappe er Casper Ruud. Gjennom hardt arbeid har han klart å ta stegene opp den internasjonale rangeringsstigen. Nå hevder han seg i globale turneringer mot noen av verdens beste tennisspillere. Med slike prestasjoner er han er et forbilde for mange. Dette er positivt for både norsk tennis, og norsk idrett ellers. Han viser det er mulig å oppnå store ting innenfor tennisen.

Til syvende og sist med på å øke interessen for tennis her i landet. Den stabile medlemsveksten de siste tjue årene har fått spesiell medfart de siste fire årene. Alle med et hjerte ser positivt på denne oppmerksomheten – også Nick.

"Presse og media rundt tennismiljøet skaper større interesse, noe som resulterer i at flere ønsker å starte med tennis. Det ser man på økningen de siste årene"

- Nick Adrian Ulloa, avdelingsleder for tennis og friidrett i Monolitten IL 

Verdier og visjoner

Med en voksende idrett blir det stadig viktigere med solide visjoner, og godt gjennomtenkte verdigrunnlag. Det legger fundamentet for en bærekraftig utvikling, der man inkluderer og åpner idretten for så mange som mulig. Norges Tennisforbund har som mål om å skape en helårs folkeidrett i Norge – og det uavhengig av alder, kjønn, geografi, nivå og funksjonalitet – både for individer og lag. Det er et godt verdigrunnlag å ha når søkelyset settes på idretten.

På lik linje med forbundet har Monolitten IL noen verdier i bunn for arbeidet sitt. De har valgt å sette idrettsglede, respekt, deriblant ærligheten og inkludering i fokus. Med dette som grunnlag sørger man for bred inkludering, der så mange som mulig trives.


Har du lyst til å prøve ut tennis i sommer? Følg lenken og finn deg et tilbud som passer!

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel