I idretten hører alle hjemme – både på, og utenfor banen. Med denne artikkelen belyser vi idrettens markering av Pride med sitater, bilder og videoer!
Noe av det første idretten gjorde ved månedsskiftet i juni, var å endre på egne sosiale medier. Omtrent alle idrettslag og organisasjonsledd viket fra sine ordinære profilbilder og spedde på med regnbuens farger. Dette var en god start på måneden, som kjennetegnes av en rekke andre tiltak.
Et annet vellykket tiltak var inkluderingskonferansen i regi av Oslo Idrettskrets, Raballder Håndball, Norges Håndballforbund og NFF Oslo. Formålet med konferansen var å se hvordan idretten jobber med inkludering av personer som tilhører LHBTQ-samfunnet. I løpet av dagen fikk deltakerne servert aktuelle innlegg, personlige historier, gode debatter og spennende workshops.
Etter å ha deltatt på en sånn konferanse håper arrangørene at deltakerne sitter igjen med viktig lærdom og gode verktøy for videre arbeid med inkludering av alle.
Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets, er en som gjennom en årrekke har jobbet med akkurat dette: oppnå idrettsglede for alle. Han er tydelig på at det er viktig for idretten å vise engasjement for Pride.
– Idrettens kraft er fellesskap. Det er ingen tvil om at idrettens grunnverdier tilsier at i idretten er det plass for alle, et fristed der alle skal oppleve at idretten er en plass det er trygt å være seg selv. Dessverre opplever fortsatt mange en barriere for å være åpne om sin legning i idrettshverdagen, og utøvere som står frem opplever for ofte å bli stående alene, nærmest som en sensasjon. I 2024 har samfunnet kommet lenger enn å se på skeive som noe spesielt, men idretten har fortsatt en vei å gå før alle barrierer for tilhørighet er visket ut, konstaterer Brekke.
Utover juni har Pride-markeringen også funnet plass i Sofienbergparken. Her har Oslo Pride stått for organiseringen av et drøss med stands og aktiviteter. Idretten har selvfølgelig vært en del av dette, og vært representert gjennom hele arrangementet. Raballder Rugby utfordret gjestenes kastearm, imens fotballkretsen vartet opp med et lykkehjul med fine premier. Bandykretsen stilte forberedt med innebandy konkurranser, og danseforbundet testet folkets bevegelighet med limbo. Bedriftsidrettsforbundetbestemte seg heller for å teste kunnskapsferdighetene gjennom quiz, samtidig som Oslo Roller Derby målte balansen til de besøkende.
Vi avsluttet markeringen med en storartet Pride-parade. Hele 250 personer fra forskjellige særkretser, særforbund og idrettslag deltok i feiringen. Dette er ingen selvfølge, for når idretten for første gang deltok i paraden tilbake i 2016, var det kun 9 personer som stilte. Vi har med andre ord opplevd enorm økning på åtte år. Dette synes Brekke er fantastisk.
– Vi var flere enn noen gang, og dette er veldig gledelig! Jeg skulle uansett ønske at vi var flere, presiserer generalsekretæren.
Han utbroderer, og kommer med en tydelig oppfordring til idretts-Norge – ta del i den fantastiske stemningen Pride skaper! Da vil man for alvor oppleve gleden det er å motta tusenvis av heiarop i Oslos gater.
– Pride er 100% glede og mangfold. Når idrettsglede for alle er idrettens visjon, så er Pride-paraden det mest naturlige stedet å være for idretten, slår Brekke fast.
Ta en titt på denne fantastiske videoen fra Pride-paraden!