August 11, 2022

Sommerens største jentefotballskole!

For femte år på rad arrangerer SF Grei en ren jentefotballskole, og for femte år på rad ligger det an til å bli en kjempesuksess!

Av: Jamil Dost

SF Grei

Dypt inne i Groruddalen står SF Grei klare som verter, og inviterer jenter til sin jentefotballskole. Nesten 100 jenter har tatt turen, og med strålende sol ser det ut til å bli en flott dag med fotball - noe som passer godt med formålet. Det er nemlig å gi positive fotballopplevelser, skape positive holdninger og danne minner for livet.

Sommerteamet merker godt på varmegradene når vi tar en tur innom. Vi møtes av en haug med jenter fordelt på forskjellige grupper. Noen holder til på kunstgresset, imens andre er inne i hallen like ved. Hver gruppe øver på forskjellige ting - alt etter hvor gammel man er. I løpet av dagen skal man gjennomgå forskjellige ting med de samme instruktørene, og den samme gruppen.

Fleksibilitet og spenst med keepertrening

På den ene kortsiden står det en rekke med målvakter klare til å vokte målet. De har alle plassert inne i målet, og venter på at et skudd skal komme. Fleksibiliteten og spensten settes på prøve i det de prøver så godt de kan å holde ballen ut av mål. Når skuddet enten går i mål, eller reddes av burvokterne, går noen andre ut av rekken, og tar sitt skudd. Slik holder de på helt til alle har vært innom straffemerket.

Fremtidens stjernekeepere på vakt!

På den måten for man både prøvd seg på å stå i mål, med tryggheten av å ha med seg litt flere, samtidig som man også får skutt på mål. Jentene storkoser seg i alle fall. For morsomt skal det også være. De smiler bredt når de avverger ett skudd, og heier på hverandre når de skal skyte. Dette er en god kombinasjon som legger til grunn for en ganske god økt for morgendagens superkeepere!

Ballkontroll og konsentrasjon

Ikke mange meter unna holder en annen gruppe med jenter på. De har fått beskjed om å føre ballen rundt noen kjegler, og deretter sentre en pasning til en instruktør. De vil da få ballen kastet mot seg, og målet er å dempe den på best mulig måte. Det vil si at posisjoneringen må være bra og ballberøringen må være strøkent.

Øvelse gjør mester!

På elegant vis fører jentene ballene mellom kjeglene, sentrer ballen og demper den med høyst konsentrasjonsevne. Å bomme litt på ballen gjør ingenting. Man ler av det og prøver så godt man kan på neste forsøk. Det er altså en blid gjeng som koser seg med ballspill! 

Hurtighet, overblikk og reaksjon med tre på rad

Like ved cornerflagget har det blitt satt opp ni kjegler, og jentene deles inn i to lag. Et rosa lag, og et grønt lag. Det er nemlig klart for tre på rad. En og en fra hvert lag løper inn til kjeglene og legger fra seg en vest. Til løper så kjapt tilbake for å sende neste mann ut. Slik går det helt til noen roper "Tre på rad!". Da er vinneren kåret, og man kan starte på nytt.

Reaksjon og hurtighet må være på plass

Det er først og fremst en morsom øvelse som gjør det lett å løpe frem og tilbake. I tillegg til dette er øvelsen også god for å trene på hurtighet, overblikk og reaksjonstid. Egenskapene er sentrale i fotballutviklingen. Noe annet som også står helt sentralt, er hvor morsomt det er.

Ja takk begge deler - øvelser og kamp

Etter varierende øvelser på hver gruppe og en kjapp pause er det klart for kamp. De oppdelte gruppene skal både spille mot og med hverandre. Mange har gledet seg og det virker til å være det store høydepunktet med dagens opplegg.

Dette laget er i alle fall klar for kamp!

Øvelsene er svært viktige, men fotballkampen til slutt er vel så viktig. Jentene smiler bredt og gjør seg klar til kamp. Å ha det gøy er tross alt hovedfokuset til jentefotballskolen.

Sommerens største jentefotballskole

Sondre Moripen, er til vanlig daglig leder i SF Grei og har i år ansvaret for jentefotballskolen. Sondre står bak sommerens desidert største jentefotballskole, og vi slår av en prat der han forteller litt om dette tilbudet.

"Hovedfokuset er at de skal ha det gøy sammen - det enten med allerede kjente venner, eller nye man møter på her. I tillegg til å bli bedre kjent med fotball"

- Sondre Moripen, prosjektleder for jentefotballskolen
En fotballkamp inne i Oboshallen!

Valget om å starte en fotballskole kun for jenter, er heller ikke tilfeldig. Man har nemlig erfart at jenter i større grad trives med fotball i miljøer uten gutter til stede. De senker da skuldrene og koser seg med fotballen. Det legger opp til bedre selvtillit og en kjærlighet for idrett. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle jenter, men er tross dette et fint tilbud for de som kan synes det er litt skummelt.

Sondre legger til at flere jenter kommer tilbake over flere år. Dette fungerer som en pekepinn på at aktivitetstilbudet lever opp til eget formål. Dessuten engasjerer tilbudet flere og flere jenter. I år har de nemlig klart å slå egen rekord på omtrent 20 deltakere. Antallet i år strekker seg nesten til 100!

"Vi opplever god respons fra nærmiljøet i Groruddalen og ser at det er et behov for slike tilbud. Målet fremover er å videreutvikle tilbudet, og få med enda flere jenter"

- Sondre Moripen, prosjektleder for jentefotballskolen
Samhold står høyt på listen over sentrale verdier

Når det stadig kommer flere og flere jenter, blir det desto viktigere med dyktige instruktører med kontroll på sakene sine. SF Grei følger opp dette og har kurset alle instruktører til stede. Det enten gjennom interne trenerrprogram, eller kurs i regi av NFF Oslo. Det er en stor fordel og resultatet ser man på hvordan instruktørene omgås med barna.

Dyktige instruktører: Christina

En av disse erfarne instruktørene er 19 år gamle Christina. Hun jobber for fjerde år på rad ved jentefotballskolen og synes det er en fantastisk sommerjobb. Hun er svært glad i fotball selv, og stortrives med å lære bort det hun kan.

"Jeg liker å lære bort det jeg kan. Jeg ønsker å skape opplevelser som gjør at de selv kommer til å elske fotball like mye som det jeg gjør"

- Christina (19), instruktør ved jentefotballskolen
Christina (19) 

Hun er også veldig glad i å jobbe med barn, og har opplevd å lære mye. For det første har hun opplevd en utvikling over de siste årene. Christina var i større grad nervøs og mindre sikker på rollen sin i starten, men har med årene tatt stegene og blitt en selvsikker trener. I denne perioden har hun lært mye nytt om seg selv, som vil komme henne til gode senere i livet. For det andre har hun lært mye barn og hvordan de tar til seg lærdom. Helheten er spennende og givende arbeid.

"Det er en veldig givende jobb, og arbeidet vi gjør er svært viktig. Mange jenter er engstelige for å spille med gutter og da kommer de ikke. En ren jentefotballskole åpner døren for flere jenter"

- Christina (19), instruktør ved jentefotballskolen

Christina kan fortelle om at hun selv opplevde det som litt skummelt å skulle spille fotball sammen med gutter når hun var mindre. Hun legger til at et slikt tilbud hadde passet henne svært godt når hun var yngre. Nå er hun opptatt av å skape positive fotballopplevelser for unge jenter.

En kjempesuksess fem år på rad

Det konkluderes med at SF Grei for femte år på rad har lykkes i å arrangere en jentefotballskole som har engasjert en haug med jenter. Målet er å gi positive fotballopplevelser, skape positive holdninger og danne minner for livet - noe som til de grader gjøres her på Greibanen.

Vil du lese mer om SF Grei? Trykk HER.

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel