August 6, 2021

"Vi er bare syv år, men har hoppet halve livet allerede"

Ukens Øyeblikk (uke 31)

Osloidrettens Ungdomsnettverk

Sommerens nest siste uke er nå forbi og idrettsgleden er like stor som alltid! Denne uken har vært variert og vi har både sett skihopping øverst i Holmenkollen og downhill-sykling lokalt på Tøyen. På Oppsal har det vært arrangert basketkamp mot politiet og i Groruddalen fotballskole kun for jenter. I Ullern flerbrukshall byr Ullern på basket og Haugerud satser ekstra på både fotball og badminton. Dette er ukens øyeblikk fra uke 31:

Skihopping i Midstubakkene med Kollenhopp!

Oppe i Midtstulia, som en del av Holmenkollen nasjonalanlegg, ligger Midtstubakken. Der møter vi hele 26 barn som er klare med hoppdress, hjelm på hodet og ski. Ansvarlig for ungdomssatsing og Kollenhopp rekrutt, Jørgen Madsen, tar oss godt imot. Jørgen forteller at yngstemann som skal sette utfor i hoppbakken i dag er fire år. Vi i sommerteamet til OIK kikker på hverandre og er alle enige om at den fireåringen er sannsynligvis tøffere enn oss alle.

Ingeborg og Marit

Vi tar turen bort til noen av de yngste deltakerne hos Kollenhopp, Ingeborg og Marit. De går begge i 2. klasse, og begynner i tredje nå etter sommeren. Ingeborg forteller at de begge har hoppet halve livet allerede! Marit forteller at det hun gleder seg mest til er å fortelle klassekameratene om sommerens mange skihopp.

"Vi er bare syv år, men har hoppet halve livet allerede" - Ingeborg (7), deltaker hos Kollenhopp
Fra venstre: Eivind (12), Silje (9), Ola (12) og Einar (9)

Rett bortenfor Ingeborg og Marit treffer vi på en ny gjeng. Eivind (12), Silje (9), Ola (12) og Einar (9) har alle reist nesten to timer for å være med på Kollenhopp i dag. Ola forteller oss om hvorfor han liker skihopp;

 «Det beste med skihopp er at man ikke trenger å bli proff med en gang. Du kan ha like mye fokus på å ha det gøy! Dessuten får man mange nye venner selv om man setter utfor hoppet alene» - Ola (12), ivrig ung hopper.

Sportsforeningen Grei arrangerer fotballskole kun for jenter!
Her skal det ikke slippes inn mål!

SF Grei arrangerer fotballskole for jenter i alderen 6-13 år hver dag denne uken. Her har de en hel uke med bare fotball, der de har fokus på skudd, pasninger og mye kampspill. Dette passer for alle uansett nivå. Så hvis fotball er noe du liker å drive med, så er dette en hel uke med masse fotball-aktivitet.

Vi tar derfor turen til Grei Kunstgressbane hvor vi møter omtrent 70 glade jenter med full energi som nå har fotballtrening. For å sikre at alle deltakerne får øvd på litt av hvert er de delt opp i kohorter som bytter stasjoner. I tillegg er det en egen keeperstasjon hvor man kan få ekstra trening på redninger.

På gruppen med de eldste jentene har de en konkurranse som heter "nettsus". I nettsus er det om å treffe nettingen i fotballmålet fra en fast avstand, som bare blir lenger og lenger unna mål. Dette vekker stor konkurranseånd hos jentene og de heier skikkelig på hverandre slik at alle får det til!

Jentene hos Grei klare for nettsus!

Sykkelskole over hele Oslo med IK Hero!

Etter oppmøte ved Kampen skole har IK Hero tatt turen ned til Tøyenparken der de arrangerer sykkelskole denne uken. I løpet av uken skal det jobbes med svingteknikk, bremsing og hvordan man holder balansen. Dette er med andre ord perfekt for både nybegynnere og for de som kan sykle fra før. Det er kun to barn er med i dag, men det sykles uansett i full fart og det er god stemning. Aksel og Aarne sykler mellom kjegler, opp bakker og ned en stor gresslette midt på Tøyen. Med et kult program storkoser de seg. Og ved spørsmål om hva som har vært best med dagen, er det ingen tvil.

Aksel og Aarne klare for sykling!
"Det er i hvert fall gøy å kjøre ned den bakken"
- Aksel (8)

De sier i etterkant at det først var litt skummelt, men at det bare er morsomt nå. De holder på lenge, men viser ikke tegn til tretthet. Dette bekrefter de også begge to- de er ikke slitne og kunne holdt på i to timer til! Sommerteamet må dessverre ta turen videre, men gutta sykler videre.

Sommerprogram på Haugerud

Hos Haugerud IF er det idrettsaktiviteter hver dag hele sommeren. Denne uken er det både cricket, dans, judo, badminton, fotball, crosstraining og basket, og på lørdag planlegges det ungdomsfestival hele dagen.

Vi er på besøk på ukens fotballskole, og en av deltakerne gir oss flere tips til hvordan bli bedre på fotballtriksing. Det er satt opp en hel uke med fotball for gutter i alderen 6-12 år. Fotballskolen passer for alle uansett nivå, og det er fokus på samarbeid, pasninger og kampspill. Parallelt foregår det badmintonleir i den nye idrettshallen. Badmintonleiren er rettet mot nybegynnere, og deltakerne får bratt læringskurve gjennom uken. Badmintongruppa i Haugerud er en av byens største, så her er det mange muligheter til videre utvikling også etter sommerferien. En av deltakerne er ekstra fornøyd med at hun har fått prøve så mange idretter i sommer; i tillegg til badminton har hun også vært med på svømming og taekwondo. Drømmesommer!

Sjekk ut det solide treningsprogrammet til Haugerud her, og ikke minst lørdagens ungdomsfestival!

Abid hos Haugerud

Basketballcamp med Ullern Basket!

Ullern flerbrukshall fylles opp av lyden av sprettende baller, og musikk på høyttaleranlegget. Her er det åpen hall for alle som ønsker å stikke innom for å spille litt basketball. Tilbudet krever ikke påmelding, og alt man må gjøre for å være med er å registrere seg ved inngangen.

Instruktører i basketball!

Barna driver med masse forskjellig. Noen trener på ballkontrollen, imens andre trener på kast. Dette velger de å gjøre alene, eller med kvalifiserte trenere som stiller opp. Oskar (8) er en av de som har tatt turen til hallen for å spille basket. Han liker å spille basketball og forteller at han har spilt i ett år og to uker, eller ti måneder - han husker ikke helt. Til tross for å være glad i basketball, synes han Minecraft (videospill) er bedre. Sommerteamet og trenerne er uenige, men Oskar (8) står på sitt!

Basketkamp mot politiet hos Oppsal Basket!

Inne i Oppsal Arena møtes vi av Queen og "We Will Rock You", noe som setter standarden for et arrangement vi sent vil glemme. Det er nemlig duket for kamp mot politiet! De oppmøtte er Oppsals trenere, utøvere, en maskot og selvfølgelig politiet fra nærmiljøet. Med høyttalerne på full guffe varmer både vertene og de besøkende opp. Etter en del kast, tøying og planlegging kan kampen endelig blåses i gang!

Kampen spilles i et tre-mot-tre format

Politiet starter med ball, og alle til stede heier - til og med de 50 barna fra de lokale AKS-tilbudene. Det tar ikke lang tid før de mister ballen, og Oppsal-instruktørene viser klasse. Hjemmelaget viser fin ballkontroll, kommunikasjonsevne og lagånd. Dette resulterer i poeng etter poeng for de unge vertene.

Politiet blir "dunka" på!

Omsider er omgangen over, og det foretas et spillerbytte fra begge parter. På lik linje med første omgang har Oppsal god kontroll. Det går så langt at til og med politiet blir "dunket" på (se bilde).

Det må et ekstra spillerbytte til før forskjellene jevnes ut. Nå stiller Oppsal med camp-deltakere, og politiet henger i større grad med. Også denne kampen avsluttes med en liten fordel til hjemmelaget. I etterkant prater vi med Darko Lukic (43) som er prosjektleder for campen om formålet med å få politiet på besøk.

"Når politiet kommer på besøk og spiller basketball med oss vil de kanskje virke mindre skremmende for mange. De virker mer som vanlige mennesker, som også driver med idrett. Det viser at politiet er der for de unge, og stiller opp når det trengs. Det er stor verdi i det"
- Darko Lukic (43), prosjektleder for sommerskolen i basket

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel