June 30, 2021

Sommerleir med OKK

Oslo Kajakklubb har gratis sommerleir nesten hele sommeren med fokus på glede, både i vann og på land.

I åtte uker skal nesten 80 idrettslag bidra til en sommer fylt med idrettsglede for store og små. Osloidrettens ungdomsnettverk har benyttet muligheten til å ta en nærmere titt på tilbudene. Her deler vi glimt og øyeblikk fra tidenes aktivitetssommer.

Sommerleir med Oslo Kajakkklubb (Bydel Ullern)
Mia Malmer, Osloidrettens ungdomsnettverk

Testing av ulike typer kajakk
Foto: Stein Hagen

Når vi runder hjørnet og kommer inn på brygga til Oslo Kajakklubb blir vi møtt av en nydelig sjøutsikt, åpent landskap og en hyggelig atmosfære. Vi er kommet for å se sommeraktiviteten OKK arrangerer for barna store deler av sommeren og blir tatt godt imot.

Sommeraktiviteten i år er helt gratis for barn i alderen 9-14 år. Hver uke er det 25 barn på klubbhuset og gjennom uken skal de få prøve seg på litt av hvert som kan friste for både store og små. Her har de SUP-brett, ulike kajakktyper, surfski, og man kan spille kajakkpolo. En viktig del  av uken er også livredning, sikkerhet og sjøvettregler. Hele uken, hver uke i sommer, står glede på agendaen, uansett om det er i vann eller på land.  

SUP-brett og akrobatikk med OKK
Foto: Stein Hagen


De fleste barna er på en strand i nærområdet. Stein Hagen, aktivitetskonsulent i OKK, er på plass for å hilse på oss, og forteller at barna har fått velge mellom to turer. Én av gruppene er nå tilbake ved klubbhuset. Noen av barna hopper fra brygga, med redningsvester. Det er en regel blir vi fortalt. Både i kajakk og på SUP-brett skal man ha på vest. Det gjør det enklere å forholde seg til at alle aktiviteter inkluderer vest.

“Det skal ikke være forskjell på noen, så her bader alle med vest.”  
- Stein Hagen, Aktivitetskonsulent i OKK  

Det er en varm dag med sol og blå himmel. De av barna som som ikke hopper fra brygga ligger avslappet på noen store sitte-områder og snakker sammen. Både vi og barna får is av instruktørene og blir minnet om å drikke vann i varmen. Rundt oss hører vi lyden av barna som prater, leker og hopper fra brygga.

" Noen barn finner sin plass her. I kajakk blir alle ganske like på mange måter. I vannet skal man ta vare på hverandre. Det handler om sikkerhet"
- Stein Hagen, Aktivitetskonsulent i OKK

Vi som er på besøk får snart en omvisning på klubbhuset og er sjelden blitt så godt kjent med en klubb på så kort tid, snart har vi vært gjennom hele det store klubbhuset, fått se historiske kajakker, bilder av idrettsstjerner og fine treningsfasiliteter. Flere av sommerleirens aktivitetsledere møter vi på kjøkkenet der de snakker om opplegget.

Barna prøver kajakkpolo
Foto: Stein Hagen

Etter lange dager i solen er det godt å kunne sitte rundt bordene, skravle, spise is og drikke vann. Det synes barna som er her, det er helt klart. En av guttene forteller oss det at han har vært spent på hvordan uken skal gå og han var litt nervøs for å prøve kajakk for første gang da uken startet.

"Det skumleste er polokajakkene, med målene, de vipper ganske lett."
- Noah, deltaker

Han har før denne uken vært litt redd rundt vann, men etter å ha lært å padle kajakk er motet på plass. Mestringsfølelse og lekpreget aktivitet i vann kan kurere det meste. Vi har fått høre det at noe av det barna liker best er når de er på tur med SUP eller kajakk så får de meditere. De lukker øynene, lener seg tilbake og slapper av med lyden av vann og fugler rundt seg. Da går ofte tiden heller for fort, enn sakte.

"Jeg er ganske redd for å bade, men å padle kajakk er gøy."
- Vetle, deltaker

Gjengen som sitter forteller oss at de ikke kjente hverandre fra før, men i løpet av de tre dagene de har vært her har de blitt gode venner. De synes det har vært gøy, og vil veldig gjerne bli med igjen en annen gang.

Introduksjonskurs

Heldige for oss har vi muligheten til å få et introduksjonskurs av Stein når vi er på besøk, som ved gjennomføring kan resultere i våttkort. Det er en mulighet vi umulig kan takke nei til. Aller først er det viktig å sjekke vanntemperaturen, så mens barna blir ønsket velkommen tilbake fra tur av instruktørene, benytter vi muligheten. Et lite øyeblikk til å dyppe bena i vannkanten fra brygga. Det er varmt, helt perfekt for padling, bading og velting i kajakk. Vi går barbent opp trappene til garderobene for å gjøre oss klare til å teste noe av det barna har drevet med denne uken. Vi skjønner godt hvorfor barna er ivrige på å være med her på OKK.

"Jeg føler meg som en del av gjengen, ser ikke ut som noen bruker sko her".
- Mia Malmer, barbent på vei til kurs

Det finnes mange kurs man kan ta i regi av padleforbundet, ulike introkurs, teknikkurs, grunnkurs og trenerkurs. Stein Hagen gir oss en kort introduksjon og viser ulike fotstøtter i havkajakker,  og utstyr, og lærer oss hvordan vi skal håndtere åren. Vi tester først kajakken på land. Vi vrikker på hoftene og danser litt salsa sittende i kajakken for å kjenne på balansen. Når salsa teknikken er på plass sender Stein oss ut på sjøen, en etter en. Første oppgave er å samle alle kajakkene til en kameratflåte. Samlet er kajakkene mer stabile, og vi blir også mer synlige på vannet. Neste oppgave er å gjøre en 360º rotasjon på stedet, vi lærer teknikkene og begynner å snurre. Vi padler til Bygdøy Sjøbad og tilbake, og øver på å velte ut av kajakkene. På kort tid har vi rukket å få mye ny kunnskap.

Dagen avsluttet med grilling og kurs for sommerinstruktørene sammen med kurslærere fra Oslo idrettskrets.

Det har på dette besøket vært fint å få være med å teste kajakkene. Det var nytt for noen av oss også, akkurat som det var nytt for noen av barna. Både store og små kan få glede av å teste nye idretter og aktiviteter.

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel