July 2, 2021

"Jeg klarte stift"

Ukens Øyeblikk (uke 26)

Osloidrettens ungdomsnettverk

Nå er andre uke med idrettsaktiviteter denne sommeren gjennomført. Uken har vært preget av variert aktivitet i hele Oslo by. Det er ingen tvil om at det finnes mange muligheter for å prøve nye idretter og oppdage nye venner.

Uranienborg Turnforening

Uranienborg Turnforening har et solid opplegg akkurat denne uken med sommerskole, det er et lavterskel tilbud med fokus på lek og aktiviteter. Nå er det sommerferie, men på Uranienborg skole er skolegården fylt med rundt 40 livlige barn som har hver sin is i hånden.

Deilig med is!


Vi går inn i skolegården og er omringet av barn på alle kanter som leker og hopper paradis, det er tydelig at det er lunsjpause. Det tar et lite øyeblikk før vi finner instruktørene, for også de er omringet av barn. De sitter på et lite bord og snakker med alle barna, det er tydelig at de voksne her er en del av gjengen. Her er det barn fra hele barneskolen. Vi finner Nora som er hovedtrener og ansvarlig for opplegget denne sommeren, hun forteller oss det at alle barna går veldig godt sammen, til tross for aldersforskjellen. Både store og små holder sammen og tar vare på hverandre.

Maja er 11 år gammel og synes det er godt med is i solen, hun har snart spist opp hele isen. Hun går på turn, men i en annen klubb. Hun lurer fælt på hvem vi er og har flere spørsmål om hvorfor vi er på besøk. Vi får også spurt henne litt om uken.

"Jeg klarte stift. Det var ikke så vanskelig på trampoline. Hun som er der borte er mindre enn meg, men hun klarer stift så jeg fikk hjelp av henne."
- Maja (11)

De har tilgang på turnutstyr, men barna velger selv hva de ønsker å gjøre. Nora rekker hendene i været og barna hermer, det blir stille. Når Nora flytter hendene til bakken følger barna etter. Nå har Nora og de andre trenerne oppmerksomheten til alle barna og de kan finne ut av hvem som skal gjøre hva. Det er mulig å være med inn for å turne eller bli ute i finværet for å leke. Vi blir med de som skal turne inn og snakker med Nora på veien som forteller oss om aktiviteten.

"Det er fint at vi kan dele opp gruppene. Da kan alle gjøre det de selv har lyst til. Tidligere i uken har vi brukt turnutstyret til å leke verdenskrig som barna kaller det. Det er mange av barna her som ikke har turnet før og da er det fint med litt forskjellige aktiviteter."
- Nora Lovise Skaset (18), Hovedtrener

Tøyen Taekwondo

Ved Jordal Skatepark finner du Tøyen Taekwondo som har aktivitet hele denne sommeren. Gjennom uken er dagene fordelt på ulike aldersgrupper, så alle har mulighet til å trene med noen på sin egen alder. I dag er det barn i alderen 5-13 år som er med. Nå er det barn her som både går på Tøyen Taekwondo til vanlig, men også venner, søsken og barn som er hos Tøyen Taekwondo for første gang. Zakaria Belfkih og Ingvild Sofie Lyng er instruktører og møter oss når vi kommer til hallen. De har god oversikt over aktiviteten og alle barna.  

Det blir fort tydelig  at Zakaria kan navnet på alle barna som er der, både de han kjenner fra før og de som er helt nye. Han har en lett tone og spøker med noen av de, et lekent dytt for å få med alle på aktiviteten. Gutten han har overbevist smiler lett og blir med resten av gruppen mot midten når Zakaria samler gruppen. Nå skal han introdusere hinderløypa, for å forklare den gjennomfører han hele selv og viser alle øvelsene. Når noen trenger hjelp er Ingvild der med engang og gir en hjelpende hånd. Eye of the tiger spilles på høyttalerne og setter stemningen i salen. Etter noen runder gjør Zakaria justeringer  i banen for variasjon og barna prøver seg så godt de kan. De hopper fra kloss til kloss, sparker i puter og løper rundt kjegler. En av de yngste jentene kommer helt fra Skøyen for å være med og har tatt 31 bussen hele veien.  

“Jeg blir sliten, men det er gøy”.  


Heming IL

Hos Heming IL så møter vi på over 100 energi bomber, i alderen 3-7 år som er med på fotballskole. De er spredd utover et stort område, så du skulle ikke tro det var 100 barn, men med så god plass er det mange muligheter. Hovedtreneren Johannes Faa Rørdom er omringet av ivrige barnehagebarn og praten går i ett. Det er tydelig at han har fått et godt forhold til barna og at de synes det er stas at han har satt seg ned på gresset sammen med dem. Det høres godt utover banen når det blir rukket opp en hånd og spurt:

"Er du så mange år?" "JA!" "Eller er du så mange år?" "JA!"

Midt på gresset har noen av jentene nå tatt seg en liten pause etter å ha vært med på rødt lys leken. Fotballen ligger mellom dem og de lurer fælt på hvem vi som er kommet på besøk er. De er gjerne med på et bilde og stiller seg ivrig opp for å posere med ballen. Når vi skal notere ned navn på de fire jentene i barnehagealder staver de navnene sine så godt de kan. Det er fortsatt noe usikkert om Wmestinda staves med "d" eller "n".

Tiril,  Wmestinda, Eline og Elvira

Vi får vite at det har vært fokus på lekpreget fotballaktivitet før lunsj, men det eneste barna er fokusert på nå er at det skal være lunsj og wraps. Trenerne på fotballskolen er i alderen 14-17 år. Elias Røsholt Bakken som er i trenerteamet på fotballskolen synes det er kjempe gøy å få leke med barna og lære bort noen triks. Han synes også det er litt stas med egne penger og muligheten til en skikkelig sommerjobb.  

Tøyen SK

Like ved Botanisk hage i bydel gamle Oslo, finner du Tøyen sportsklubb. De har masse aktivitet hele sommeren. På utsiden av hallen har de en POP-UP playground. Denne er der for absolutt alle mellom 0-18 år, hele uken, hele sommeren mellom 11:00-15:00. Akkurat nå har de besøk av andre klasse fra Vålerenga AKS. De er delt opp i ulike kohorter fra skolen og skal rullere, så alle kan få prøve alt. Ved siden av den populære POP-UP lekeplassen så kan man hos Tøyen være med på stikkball, fotball, badminton og bordtennis.

Fotball aktiviteten foregår på Caltex løkka fotballbane. Klokken er 11:00 og aktiviteten har akkurat startet for barn fra 1-4. trinn. Det er god plass på fotball banen så barna er fordelt i grupper etter alder. Noen av barna vi snakker med kan fortelle oss det at fotball er favoritt idretten og de synes det er kjempe kult at de kan bruke sommerferien sin på det de liker aller best.

“Det som er dårlig med at det er sommerferie er at man ikke kan spille fotball med venner i friminuttene. Jeg har fått mange nye venner her og jeg kan spille fotball med dem nå.”
- Yousef (8), deltaker på fotballskole

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel