July 28, 2023

- Ja, jeg tror jeg vinner!

Selv om været i Oslo ikke alltid har vært på topp, så har Osloidretten atter en gang levert allsidig aktivitet for store og små over hele byen. Her er ukens øyeblikk fra uke 30.

Sommercamp med Furuset IF

Når Furuset IF så værmeldingen lot de seg ikke skremme, de bestemte seg heller for å flytte sommercampen inn til Furuset Forum. Her kunne de drive aktivitet for store og små på samme måte som ute på sletta – noe de selvfølgelig gjorde! Når vi kommer inn dørene møtes vi av musikk på høyttaleren, løpende barn og en helhetlig god stemning i hele hallen. Enkelte synes det er morsomst å hoppe i hoppeslottet, imens andre nøyer seg med en fotballkamp. Noen danser til musikken, imens andre ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre enda.  

En som har en hektisk dag på sommercampen, er fotograf Ayman. I en alder av 13 år har han gjort seg godt kjent med kamera kunsten, og bruker ferdighetene sine til å knipse bilder av gleden som utfolder seg inne på Furuset Forum. Han innrømmer at det kan bli litt hektisk, men synes uansett at det er gøy.  

- Det å ta bilder av øyeblikk er utrolig gøy, fordi man får fanget gleden barna viser i hvert bilde, forklarer Ayman.  

Ayman har talent for bilder! Foto: Ayman Yassir

I tillegg til å bestemme selv hva man ønsker å gjøre, legger instruktørene også opp til organiserte aktiviteter og konkurranser i løpet av dagen. En av konkurransene er danseleken, der det til og med deles ut premie til vinneren. Konkurransen vekker oppmerksomhet og engasjement blant alle deltakere. Det danses godt, og stoppes brått i tråd med musikken. Imens gjengen hos Furuset danser seg igjennom kvelden, tok vi ferden videre på nye besøk.  

Sommerpatrulje hos SK Sterling

Sommerpatruljen er, som ved tidligere år, å finne på timeplanen til SK Sterling. De også opplever værforhold som ønsker å utfordre, uten at de lar seg stoppe av det. De trekker heller inn i flerbrukshallen like ved Vahl skole. Her har de god plass til å spille fotball, stikkball, volleyball eller gjennomføre andre artige leker. Alle som ønsker å stikke innom, er velkomne hos SK Sterling.  

Abu Yosef (10) er en av de som har tatt turen innom sommerpatruljen. Han er mest glad i fotball, men liker å spille basketball også. Han koser seg med aktivitet, men gleder seg til å reise i sommer. Abu Yosef (10) skal nemlig reise midt på natten, men før det trimmer han på fotball ferdighetene.  

- Skal du reise i sommer? For jeg skal reise til hjemlandet mitt! Jeg skal reise i natt klokken tre, forteller Abu Yosef (10).  

Når vi får slått av en prat med instruktørene forstår vi godt hvorfor Abu Yosef (10) bruker kvelden sin hos SK Sterling fremfor å pakke bagasjen. De er hyggelig og åpner døren for alle, store som små. Josra (19) er en av to med ansvar for sommerpatruljen. Hun er begeistret over at de får til å arrangere et slikt tilbud hver sommer.  

- Det er jo dritbra at vi får til dette hvert år! Det er så mange barn som har glede av det, presiserer Josra (19).  

De flotte instruktørene til SK Sterling

Hvilken glede tilbudet gir barn og unge er lett å se i hallen. Josra (19) legger så til at hun også synes det er utrolig kult å se at instruktørene koser seg på jobb – det går begge veier, noe hun mener er svært godt for relasjonene som bygges i løpet av sommeren.


Artig sirkusskole med Holmlia SK

Det var en helt unik opplevelse å besøke Holmlia Sportsklubb for å oppdage deres berømte sirkusskole. Vi hadde hørt rykter om det fargerike mangfoldet av talentfulle artister og ønsket å se det med egne øyne. Når vi gikk inn i hallen ble vi møtt av en ivrig gjeng som i løpet av uken fikk drive med masse forskjellig morsomme aktiviteter.

De startet dagen som vanlig med en enkel oppvarming for å få kroppen i gang. De måtte løpe rundt i hallen, og følge instruktørens kommandoer. Det ene øyeblikket måtte de sprette rundt som popcorn, før de brått måtte finne seg en partner for å late som om de hadde en middag for to. Sånn holdt de på i noen minutter med forskjellige instrukser helt til de ble varme i trøya.

I etterkant fikk de testet ferdighetene med bånd. Det tilsynelatende enkle, kan bli krevende. Når vi i sommerteamet prøver oss, merker vi at vi ikke har vært med på sirkusskole tidligere i uken. Båndet hekter seg fast i oss, og det går ikke på skinner. Deltakerne briljerer derimot og viser hva de har lært i løpet av kort tid.

Gjengen stortrives på sirkusskolen

De briljerer like godt utover dagen også. Med hjelp fra instruktørene får de til å slå enkle saltoer, og stå på henda. Alt er en del av et større bilde, for gjengen skal nemlig fremføre det de har lært i løpet av uken til foreldrene sine på fredagen! Det er noe de naturlig nok ser frem til med stor spenning.

Allsidig idrettsskole hos Nordstrand IF

I starten av uken besøkte vi sommerskolen til Nordstrand IF, som arrangeres på deres egen arena. Sommerskolen viste seg å være en livlig sammenkomst av barn i alle aldre, engasjert i en rekke idrettsaktiviteter. Dette inkluderte innebandy og fotball, noe som understreker klubbens fokus på allsidighet. Sommerskolen er for både yngre og eldre barn, men for å sikre en følelse av mestring og rettferdig konkurranse, deles barna inn i to grupper basert på alder.

På arenaen ble vi møtt av tre unge, engasjerte instruktører som selv kommer fra klubben. Denne uka har de ansvar for å lede aktivitetene og passe på at alle barna trives godt! De skifter smidig mellom å arrangere utendørs og innendørs aktiviteter, og sørger for at ingen dager er lik. De forteller at målet med uka er idrettsglede og aktivitetsmangfold.

Kampene går i høyt tempo!

Når vi besøker sommerskolen, er barna midt i en intens fotballkamp. Barna løper i klynger etter ballen og keeperne på hvert lag har en tøff jobb. Heldigvis er det fokus på fair play og samarbeid, og kampene blir jevne. Ungdomstrenerne har ansvar for hver sin gruppe og følger nøye med. Her skal alle få være med i  angrep og forsvar!

Det som virkelig skiller seg ut på Nordstrand Arena er stemningen. Det er en gledelig konkurranse blant barna, og man kan føle idrettsgleden i luften. Men selv med det sterke konkurranseinstinktet, er klubbens hovedmål tydelig: å fremme idrettsglede og aktivitetsmangfold. Dette preger hver aktivitet, hvert spill, hver dag - og det er denne ånden som gjør Nordstrand Arena til et så spesielt sted å være.  

Innholdsrik innebandyskole med SK Sterling

SK Sterling kan i år også tilby en innebandyskole for barn og unge. Aktiviteten går over en uke, og i løpet av den tiden vil man få opplæring i innebandy, samt fokusere på lek og ha det gøy. Når sommerteamet kommer innom, er deltakerne midt i en runde med rødt-grønt lys. Det viser seg å være vanskelig for dem å stoppe ballen på rødt lys – det går fort, og innebandyballen er ikke lett å få kontroll på. Det blir uansett bedre og bedre desto lenger de holder på. I etterkant fortsetter den lette oppvarmingen med hauk og due. Også under denne øvelsen er det vanskelig å føre ballen uten å bli fratatt den.  

Omar (8) lar seg ikke skremme over hvor vanskelig det kan være. Han har vist stor fart, og høy selvtillit. På spørsmål om han kommer til å vinne, trenger han ikke betenkningstid. Svaret er kontant!

Ja, jeg tror jeg vinner!

Omar (8) fraløper alt tvil, og vinner suverent den første runden med hauk og due – slik han selv var sikker på at han ville gjøre. Han gjør det godt også de neste rundene, men han får dessverre ikke gjentatt suksessen fra første runde.  

Deltakerne hos SK Sterling får også servert mat under innebandyskolen. Når de leker haien kommer, virker det kommende måltidet til å prege flere deltakere. Når de skal bestemme seg for hvilket navn de skal, velger en gruppe å være sushi, imens en annen ønsker å være kebab.

Det er heldigvis ikke lenge til mat, og etter noe mer lek serverer instruktørene brødskiver med syltetøy og/eller ost. Deltakerne lader opp batteriene, for etter lunsjen, fortsetter aktiviteten nede i hallen!

Studio Step-Up byr på dans

På Lambertseter trenger du kun å følge musikken for å finne frem til sommerskolen til Studio Step-Up. For her spilles musikken høyt for deltakerne som danser seg igjennom uka. Når vi er innom er gruppen delt i to; en gruppe holder på med hip hop, imens den andre gruppa driver med akrobatikk.

Hip hop gjengen øver på flere koreografier som de skal fremføre foran foresatte, store søsken og besteforeldre. Vi lar oss imponere over danse ferdighetene de unge deltakerne viser. Det er vanskelige bevegelser som krever fokus og masse trening - og ikke minst, god hukommelse! Øvelsene tærer på deltakerne som er slitne. Av den grunn er drikkepausene varmt velkomne av alle.

Vegg i vegg holder den andre gjengen på med akrobatikk. De slår hjul, står på hodet, går i bro og øver på forskjellige saltoer. Sommerteamet lar seg nok en gang imponere over ferdighetsnivået. Barna viser stort iver og har tydelig lært mye i løpet av uken.

Med to grupper som leverer på høyt nivå virker forestillingen på fredag til å bli enkel. Instruktørene har kontroll, og deltakerne vel så det. Videre må det også sies noe om stemningen i bygget. Den er upåklagelig! Ikke bare er gjengen seriøse og dedikerte, men de virker til å storkose seg med opplegget!

Christina (22) er en av de ansvarlige for sommerskolen, og kan fortelle at det legges vekt på det å ha det gøy, samtidig som treningene er seriøse. Det skal være gøy å delta, og det skal være passe vanskelig så man blir utfordret.

Bryting og lek hos Lambertseter Bryteklubb

Denne uken fikk vi også gleden av å besøke Lambertseter Bryteklubb og sommercampen deres. Ved ankomst ble vi møtt av smilende og energiske deltakere, samt engasjerte instruktører. Gruppen var delt i to, der en var på skogstur i Østmarka, imens den andre delen ble værende i flerbrukshallen. I hallen ble tiden før lunsj brukt til lek og moro.

Leif (17) driver til vanlig med bryting i klubben, og har denne sommeren fått jobb som instruktør ved sommercampen. Han synes det er gøy å være med barna, og koser seg med lekene. Først ut er "the floor is lava". Det har blitt satt opp en hinderløype der man skal unngå å treffe nedi på matten. Bevegeligheten og energien vises frem, når deltakerne drar seg gjennom løypa.

Denne gjengen holder fortet i flerbrukshallen!

I etterkant står stikkball for tur, der både Leif (17) og andre instruktører er med. Med en annen gruppe på tur, vises også allsidigheten ved sommercampen frem. Det er noe bryting, men det er også noe for en hver - enten det skulle vært fotball, stikkball, kanonball eller skogsturer. Man får mulighet til å utforske idretter, samtidig som de også får prøvd seg på noe nytt. Det var artig å se hvordan barna utviklet sine ferdigheter og bygget vennskap gjennom konkurranser og aktiviteter.

Idrettssommer 2024

8 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel