July 9, 2021

"Det er hundre prosent gøy å være her"

Ukens Øyeblikk (uke 27)

Osloidrettens ungdomsnettverk

Gjennom sommeren er det over 700 aktivitetstilbud og flere tusen barn deltar på idrettsaktivitet. Vi prøver å besøke så mange som mulig. Bare denne uken har det vært 70 ulike aktiviteter på programmet! Dette gir garantert mange fine øyeblikk og minner som vil vare livet ut.

Lambertseter Bryteklubb

Lambertseter Bryteklubb er en klubb med mye historie som nylig har flyttet inn i nye lokaler med både brytehall, kjøkken og oppholdsrom. På sommercampen er det nesten 50 barn med som er spredd rundt i lokalene. Litt ekstra kult er det at de har  mange jenter med denne uken, mye mer enn de forventet i en idrett som ofte er mer populær for gutter. Det er mange av deltakerne som er med for første gang og synes det er stas å prøve en ny idrett.

En av gruppene er oppe i andre etasje og har gaming, de har store skjermer med både Minecraft og Fortnite i fokus. Jim Johnsen, som organiserer sommercampen, sier det at selv om det er en bryteklubb så er det fint for barna å prøve litt ulike aktiviteter og ikke bare drive med bryting. Derfor er også tegning, frilek og innebandy en del av opplegget. Det er ingen tvil om at det er fint med variasjon og det er en engasjert jentegjeng som følger med på skjermene. De gir hverandre råd og veiledning underveis i spillet.

"Nå kommer stormen, fort deg!" sier en av jentene. "Hva er egentlig greia med den sirkelen?" lurer en annen på.

Hva jentene heter er usikkert, spillet er helt klart mer spennende enn oss. Det er ikke alle jentene som spiller, utenfor rommet er noen av barna langt mer opptatt av Elise som er trener her. Det kan virke som om hun har kjent dem i lang tid, men alle spørsmålene de har til henne avslører at det er nye bekjentskaper. I bakgrunn hører vi jentene avslutte spillet. Selv om de ikke er helt klare for å være ferdige så er det tid for lunsj og Jim har laget toast. Treneren Elise løper av gårde og barna løper etter, det blir en spennende jakt mens de venter på toasten.

Lambertseter Bryteklubb har denne sesongen jobbet for å få ned prisene så flest mulig skal kunne være med, også etter sommeren. Derfor koster det nå kun 100kr for å være medlem i 12 måneder. Jim forteller videre at de får mange nye medlemmer, ettersom kostnaden for å være med er såpass lav.

Høyenhall Gymnastikkforening

Ved Oppsal Arena finner vi denne sommeren Høyenhall Gymnastikkforening, som i tillegg til gymnastikk har både håndball- og fotballaktiviteter for mer variasjon. Akkurat nå er det gymnastikk som er på agendaen og det er dratt frem både airtrack, tjukkaser, trampett og matter.

Johanna Foote (18) har vært trener i Høyenhall Gymnastikkforening i 8 år og er nå hovedtrener på sommerskolen sammen med Tuva Fjell (18) og Hanna Ramberg (19). De har god kontroll på aktiviteten som foregår. Dagen starter med litt ulike leker i oppvarmingen, før de 17 barna som er her skal fordeles i grupper og få prøve seg i apparatene som står klare. Tuva leker med barna, mens Johanna tar seg litt tid til å prate med oss.

"Det er så fint at barna kan gjøre noe å være sosiale. Jeg kan se at det betyr mye for de barna som er her."
- Johanna Foote (18)

I bakgrunnen beveger barna seg over til apparatene og vi følger etter for å se på hva de skal gjøre. Vi får vite det at det er barn her som har prøvd gymnastikk og turn før, men også barn som er med for første gang. Foran trampetten står barna oppe på en høy kloss, her får de hoppe ned i trampetten, prøve ulike triks i luften, før de lander trygt på skum-madrassen og blir passet godt på av trener som sikrer. Etter noen runder med testing av trampetten prøver de på litt triks. En av guttene, Oskar, får til strekkhopp med helskru i trampetten for første gang, det har han aldri prøvd før akkurat nå. Han har masse energi og synes turn er kult!

"Du er god til å stå stille, det er ikke jeg."
- Oskar

På airtracken er det Tuva som veileder barna. De skal øve på hjul, noe som fort kan bli litt komplisert. Tuva viser en av jentene som synes det er litt vanskelig, hvordan man kan dele opp hjulet i fem trinn, så hender og føtter blir riktig. Tuva kiler jenta litt forsiktig, og sier: "Se! Nå strammer du magen, akkurat som du skal gjøre når du slår hjul".

Matheo hjelper Oskar med å stå på hodet
Step Up Danseklubb

På Lambertseter finner vi Step Up Danseklubb. Danseklubben spesialiserer seg innen både streetdance, jazz, freestyle & disco, cheerdance, showdans og ikke minst; turn og akrobatikk. Klubben ble startet i 2009, og har nå en solid medlemsmasse.  

Den første vi møter på i tredje etasje er klubbens daglige leder og alt-mulig-person, Marie Mack. Med et stort smil om munnen blir vi dratt inn til både akrobatikk-rommet og et av danse-rommene. Musikken står på full guffe, og de påmeldte barna slår både hjul, stuper kråke og prøver seg på araber. Det er åpenbart at instruktørene også har full kontroll, og alle barna får en high-five etter hvert eneste forsøk!

«Jeg lærte spagaten første dagen her»
- Helena

På det andre rommet øves det på dans som skal vises frem på en danseforestilling om noen dager. Allerede etter fem minutters øving diskuteres både sceneantrekk og kule effekter. Det er ingen tvil om at det skal bli fullt show for både foreldre og søsken, forteller Marie.

I tillegg til akrobatikk og dansing er det et stort fokus på det sosiale hos Step Up. Lokalene på Lambertseter kan nesten minne om en fritidsklubb, selv om det er dansingen som står i sentrum. Samtidig som vi går rundt i lokalene, bytter akrobatikkgruppen til danserommet, og motsatt. Men aller først legges det opp til en felles matpause hvor barnas fremtidsplaner diskuteres hyppig;

«Jeg skal bli journalist når jeg blir stor», sier Sara. Vi spør: «Skal du skrive om dans da?». «Ja, selvfølgelig!» svares det momentant.
Vålerenga Samfunn

Like ved Intility Arena finner vi Vålerenga Samfunn som har idrettsskole med aktiviteter for alle. De er nå godt i gang med kanonball, og konkurranseinstinktet er på et høyt nivå – særlig når aktivitetslederne er med! På andre siden av hallen spilles det fotball i fullt kjør. Her prøver barna allerede kjente aktiviteter som fotball, samtidig som de introduseres for nye idretter. En av de er frisbeegolf. Etter en del kast konkluderer vi alle med at frisbeegolf er populært, men noe vanskelig i tøffe vindforhold. Fotballskuddene sitter bedre hos flere, og vi følger godt med når flere vil vise seg frem. De fleste treffer nettet, de færreste går over. Viljen til å prøve på nytt er det i hvert fall ingenting å si på.

Unge ledere!
Det er et varierende og lavterskeltilbud som passer godt for barn og unge som ønsker litt ekstra aktivitet i sommer»
- Maria Ulvevadet (17), aktivitetsleder

Instruktørene er alle fra Vålerenga Samfunn. Etter flere uker med praktiske og teoretiske kurs, har de fått meg seg mye nyttig kompetansen for å håndtere en slik idrettsuke for barn og unge.

I.F Ørnulf Bokseklubb
Trening med fokus på bevissthet og konsentrasjon

I kjelleren på Sandaker Senter finner vi I.F Ørnulf bokseklubb som med sine litt over hundre år er Norges eldste bokseklubb. Lydnivået er lavt, og alle følger instruktørene i oppvarmingen. Oppvarming av hele kroppen står sentralt og beskjeden er klar; ikke stå stille! Skyggeboksing, koordinasjon og bevissthet står selvfølgelig også på agendaen. Til tross for et godt oppmøte her hos I.F Ørnulf Bokseklubb, er ikke boksing førstevalget blant nordmenn flest;

«Boksing er ikke så farlig og voldelig som alle tror. Det ligner mer på et fag med fokus på grunnleggende verdier som respekt og disiplin, så det er absolutt en idrett for de som føler de ikke passer inn et annet sted. Ringen er åpen for alle»
- Madhi Mohseni (39), hovedtrener og sportssjef

Det legges vekt på tålmodighet og forståelse blant utøverne, noe som virkelig åpner muligheter for alle interesserte. Vi ble også selv invitert tilbake på boksetrening med Madhi!

Furuset Allidrett

I hjertet av Furuset finner vi en sommercamp full av liv som holder det gående for store og små. Inne i hallen er det satt opp hoppeslott, airtrack og fotballmål – her finner man med andre ord noe å gjøre uansett interesser! Dette er nok et lavterskeltilbud og åpent for alle som ønsker litt action gjennom sommerdagene. Aktivitetene følges opp med servering av frukt, is og pølser, som ser ut til å være populært hos de yngste. Tilbudet står på beina flere uker i sommer, og som nevnt tidligere; er det åpent for alle. En slik åpenhet bidrar til å styrke det lokale samholdet og nærmiljøet. Alle foreldre og søsken er også velkomne, som resulterer i et stort oppmøte i Furuset Forum denne dagen.

Keum Gang Taekwondo
Det svinges trygt imot egen trener

Ett stykke unna Ila skole går det unna med Keum Gang Taekwondo og deres sommercamp. Her blir det kastet lys på en relativ ukjent idrett her i landet. Når vi kommer på besøk, er oppvarmingen i gang og deltakerne gjør seg klare for å lære nye grunnleggende teknikker. De lærer raskt og det virker som om de fleste koser seg til tross for regndråpene som sakte, men sikkert begynner å dryppe ned på oss. Fokuset ligger på utøveren og den optimale oppfølgingen, som ser ut til å virke når alle får til en «jab cross» kombinasjon. Videre er det satt av litt tid til en pause med smoothie, bananer og mellombarer.

Det å tilrettelegge for alle står også sentralt her hos Keum Gang Taekwondo. De fleste er svært unge, og da passer det bra å få følgende forklaring; "først forteller du bøllen at de må stoppe, og hører de ikke etter gir du dem en øreflikk" - og da sitter plutselig bevegelsen for en «jab cross» kombinasjon hos alle utøvere.

Turen går så videre for oss i sommerteamet, mens andre omgang settes i gang hos Keum Gang Taekwondo.

Høybråten Basketballklubb

Rett bak Furuset Senter så finner vi Høybråten Basketballklubb. Hos Høybråten møter vi ukens organisator, Emmanuel Davies. Emmanuel tar oss så med ned på banen og forteller om uken hvor hele 80 barn er påmeldt!

"It is always good for the kids to try something new" - Emmanuel Davies

Hos Høybråten denne uken tilbys både basketball, tennis og svømming innendørs, men også friidrett og landhockey utendørs. Høybråten har sett seg rundt i nærmiljøet og inngått strategiske samarbeid med klubber som Furuset hockey, Furuset tennis, SNA friidrett og SK Speed. Fokuset hos Høybråten er dermed variasjon. Det åpnes opp for å drive med flere aktiviteter, samtidig. Et eksempel er å spille landhockey på sommeren, og basketball på vinteren. Slik sørger man for aktivitet hele året!

Inne på banen er det full aktivitet. Til tross for mange titalls basketballer som spretter, blir det likevel rolig så fort treneren ber om det. En av barna som er med denne uken er Gudbrand på åtte år. Han skryter av nye basketballferdigheter;

"I stad sto jeg baklengs og kasta ballen i kurven"
- Gudbrand (8), deltager

Du kan også lese mer om vårt besøk og basketball generelt i vårt nylig publiserte artikkel om basketball her.


Klemetsrud IL

Hos Klemetsrud IL så finner vi sommerleir for jenter i alderen mellom 8 og 12 år. Vi ankommer sommerleiren "ute på landet" og møter to unge gutter som steker vafler. De har begge sikret seg sommerjobb hos Klemetsrud IL gjennom bydelen. For begge byr det på nye utfordringer, og viktig og relevant erfaring for årene som kommer. Daglig leder i Klemetsrud, Siri, er også tilstede med kaffekoppen trygt plassert i hånda. Med stor iver og engasjement forteller hun om uka så langt. Vi tilbys også både vaffel og varm kaffe.

Hos Klemetsrud denne uken skal jentene få prøve både dans, fotball, innebandy, håndball, diskgolf og karate. Det er dermed et variert program, garanti for at ingen skal kjede seg. Siri forteller også at de har sørget for felles avreise for både barn og instruktører, slik at det skal bli lettest mulig for alle.

Sammen med Siri og Elias tusler vi videre til den nye miljøvennlige fotballbanen hvor de tolv jentene er i gang med dagens andre økt; håndball. Klemetsrud har engasjert to håndballjenter fra nærmiljøet som skal holde økten. Begge jentene er superengasjerte og progresjonen er stor! Etter mange håndballkast og high-fives, tar vi så turen tilbake til det nyoppussede klubbhuset, får med oss en vaffel og tar turen tilbake til byen igjen!

Idrettssommer 2022

Det blir 9 uker fullspekket med idrettsglede!

Se aktivitetene i din bydel